[x] Închide căutarea
  Caută în categoria   Caută Autentificare

Prima pagina
Special
Forum
Newsletter
Sondaje
Cand credeti ca se va rezolva criza gunoaielor din Cluj Napoca?

  In timp util.
  Până la sfârșitul anului 2015.
  Până la mijlocul anului 2016.
  În doi ani.
  În mai mulți ani

Votează   |   Vezi rezultate

Concurs
concurs

Concursul este suspendat, momentan.

 
HOME
CĂUTARE
ARHIVĂ
DESPRE MINE
CONTACT
PUBLICITATE

inchide
Vezi toate articolele din Viata.
 
29.09.2016
  Iuliu Maniu si cosmarul noptilor bucurestene

Am hotărât să vă spun câte-o poveste adevărată despre marele patriot și om politic român Iuliu Maniu, cel supranumit „Sfinxul de la Bădăcin”. A fost numit așa din cauza spiritului său calm și taciturn; dar și a lungilor ore pe care le petrecea singur, în meditație, la umbra copacilor din curtea casei părintești din localitatea sălăjană Bădăcin.
Sunt atâtea povești minunate și adevărate despre acest Mare Bărbat al națiunii române. Unele cunoscute, cum este salvarea Vienei de la bolșevism, în octombrie-noiembrie 1918, când timp de 55 de zile Maniu a condus Viena. Sau teribilul său rol de Protector-salvator al noului și firavului stat cehoslovac. Maniu, cu armata română de peste 80.000 de militari, ce-o avea la Viena, a asigurat și protecția Comitetului Național Cehoslovac din Praga, salvându-le viața și apărându-i pe aceștia c până când au reușit să-și înjghebe și ei o armată națională. Și câte povești minunate nu sunt. Pe care am să vi le spun. Printre acestea va fi și cea despre cea mai mare rostire politică și națională pe care Maniu a făcut-o în... ungurește.

Acum o să încep cu Povestea serilor și a nopților bucureștene ale lui Maniu, pe care acesta le petrecea în capitala României Mari, parlamentar fiind. Coșmar nu atât pentru el, cât pentru locotenții săi ardeleni, lideri ai PNȚ-ului, dar mai ales pentru prețioasele și cicălitoarele lor neveste. Mai întâi e necesar să fixez în mintea voastră un adevăr fundamental. Iuliu Maniu ESTE unul dintre marile modele românești de om politic patriot, responsabil, totalmente dezinteresat de avere și de ispitele preamăririi prin politică. A avut, de la începutul activității sale politice și până când l-au asasinat comuniștii la Sighet, o singură grijă și preocupare și anume: mărirea Patriei și prosperitatea nației. Cu toate acestea, serile și nopțile bucureștene îi provocau o mare angoasă și un mare disconfort, întrucât n-avea unde dormi. Maniu a avut o singură casă și aceea a fost cea părintească, din Bădăcinul său drag. În vreme ce toți liderii ardeleni își arajaseră stările materiale și se dotaseră cu case prin București la puțini ani după Marea Unire, Maniu a rămas sărac lipit pământului. În primul rând pentru că nu-l interesa averea și starea sa materială. Este semnificativ faptul că Maniu a avut un singur suman, precum Lucian Blaga a avut toată maturitatea lui un singur palton.
Ziua trecea rapid la București, consumată fiind de marile dezbateri și dispute parlamentare. De întâlniri și celebrele sale pertractări, Maniu fiind îndelung discutat la Capșa și-n alte cafenele cu celebra sa spusă: „Să mai așteptăm. Să mai pertractăm (discutăm/negociem), drăguță dragă”. Acesta era răspunsul obsedant al său, atunci când nu vroia să se angajeze sau nu era sigur de ceva. Ei bine! Soarele cobora la asfințit și începea panica printre politicienii ardeleni cu stare de la București: „No, bine! - ziceau ei - unde doarme-n seara asta domnul Prezident?!!! Ia-l tu la tine acasă, măi Popovici! Ba nu! Că la mine a fost aseară și nevastă-mea o să-mi dea în cap cu făcălețul. Ia-l tu măi, Aurel, că e rândul tău...” Cam așa erau discuțiile pe holurile Camerei Deputaților sau ale Senatului în fiecare sfântă seară lăsată de la Dumnezeu. Iar Maniu îi aștepta să se hotărască pe o bancă. Imperturbabil ca un Sfinx al Românismului.
Autor: Ion Novacescu. Vizualizări: 692. Comentarii: 0. Punctaj: 40.
Votează articolul


Listeaza articolul Trimite articolul pe mail Trimite articolul prin Yahoo! Messenger
TAG-uri: Iuliu Maniu  Badacin  Casa Memoriala  BucurestiSuman  Lucian Blaga  
Vezi toate articolele din Viata.
 
 
 
Comentariile cititorilor

 
Adaugă tu primul comentariu la acest articol !
 
Nume utilizator:
Parola:
Autentificare
Recuperare Parolă
Cont Nou

Promo
LINSAJUL MEDIATIC SI MANAGEMENTUL POLITIC AL LUI BRATIANU. DOUA CARTI ESENTIALE PENTRU TINE

Cărțile:

Ion I.C. Brătianu. Concepție și management politic, Editura Eikon, Cluj Napoca, 2011, 410 p. si:

 Linsajul mediatic în politica românească [...]


Talkshow online
Radio Napoca fm Cluj - 102,2 fm


Descarca-te!

Ai o problema ?

Copyright © 2018 Fundatia Armonia. Toate drepturile rezervate.
Home     Despre Mine     Contact     Forum     Publicitate     Termeni și Condiţii
made by EIKON