[x] Închide căutarea
  Caută în categoria   Caută Autentificare

Prima pagina
Special
Forum
Newsletter
Sondaje
Cand credeti ca se va rezolva criza gunoaielor din Cluj Napoca?

  In timp util.
  Până la sfârșitul anului 2015.
  Până la mijlocul anului 2016.
  În doi ani.
  În mai mulți ani

Votează   |   Vezi rezultate

Concurs
concurs

Concursul este suspendat, momentan.

 
HOME
CĂUTARE
ARHIVĂ
DESPRE MINE
CONTACT
PUBLICITATE

inchide
Vezi toate articolele din Special.
 
27.04.2013
  Vasile Dancu - Am citit cu mare pasiune cartea lui Novăcescu pentru că m-a fascinat

Vasile Dâncu: "Am citit cu mare pasiune această carte şi am citit-o toată, fapt care rar se întâmplă atunci când am de vorbit despre o carte, pentru că efectiv m-a fascinat. Imi place această carte pentru că este o carte care interpretează. N-a rămas la documente, nu ne-a înnebunit cu documente. Este o lucrare de hermeneutică până la urmă. Textul jurnalistic, chiar dacă-l pui într-o antologie este foarte greu de înţeles dacă nu refaci cumva contextul. Interpretarea peste 100 de ani a ceea ce scriem noi astăzi, a ceea ce scrie astăzi presa  clujeană poate să fie una de SF., pentru că n-o să se mai reţină contextul. Ceea ce face Ion Novăcescu în această carte e că aduce înapoi acest context şi interpretează. Este peste tot în carte vocea autorului. Şi-o marchează discret dar spune mereu: aceasta este părerea mea aici; s-ar putea să n-am dreptate. Am găsit de câteva ori această relativizare a propriului discurs. Această aducere la punctul zero a aparatului de măsură pe care-l foloseşte autorul. Şi asta înseamnă că Ion Novăceascu face aici şi un pic de literatură. Se vede fibra lui de scriitor, dorinţa lui de a spune poveşti. Capacitate învăţată în Banatul copilăriei sale, după cum mi-a povestit el odată. De aceea, această carte este, după părerea mea, o carte completă. O carte care nu poate fi pusă-n raft la un singur capitol. Nu o putem pune doar la istorie, pentru că are şi sociologie. Este o lucrare şi despre conştiinţa de sine a societăţii noastre.

Vă recomand cu căldură cartea aceasta să o citiţi pentru că vedem de fapt tot ceea ce se întâmplă astăzi. E ca un ochean întors - vorba lui Mircea Dinescu. Descoperim şi personajele de acum. Dacă un distins conducător al Adevărului de atunci a folosit sintagma şobolanilor, un alt distins conducător al Adevărului de după anii 90 a folosit sintagma "guzganului rozaliu". Vedeţi, nici semantic, nici semiotic nu ne-am îndepărtat prea tare de epoca aceea.
" Mă bucur că aceasta este calea pe care şi-a găsit-o Ion Novăcescu. Aceea de a ne arăta cu degetul lucrurile care se întâmplă astăzi. A scris despre linşajul mediatic şi a încercat să inventeze. A definit, corect conceptual, linşajul mediatic, chiar dacă este o noţiune mai degrabă metaforică. Nu sunt sigur că diferenţierea pe care o face el între linşaj şi campania de presă, una fiind morală, cealaltă imorală este neapărat riguroasă, dar dincolo de asta trebuia să găsească un criteriu şi el scrie din perspectiva moralităţii. Autorul se plasează nu undeva în exterior, aşa cum ne-am aştepta, cum se plasează deregulă istoricul - încearcă să se plasează în afara miturilor - ci se plasează la mijloc. Din această cauză nu mi-am dat seama cu cine ţine Ion Novăcescu, mai ales că această carte este una despre duelişti.Sper că volumul doi al acestei cărţi, chiar dacă nu-l anunţă, să fie unul despre jurnalismul celălalt, nu cel de linşaj. Despre jurnalismul de complezenţă. Jurnalismul celor care dau limbi, fără să li se ceară; care se anunţă. A celor care crează în jurul unor oameni mici o realitate mare. Aceasta este cea de-a doua parte urâtă a jurnalismului de astăzi. Jurnalismul fără cultură, jurnalismul de reverenţă. Acela care simulează, pune etichete şi leagă subiecte roz la gâtul unor oameni mici, de nimic, care, şi datorită acestui fapt, ajung să ne conducă destinele. Cred că linşajul mediatic este mai uşor de suportat în societate, decât acest tip de jurnalism de reverenţă. El nu pare a fi periculos dar, după părerea mea, este mult mai periculos decât linşajul mediatic. De linşaj mediatic dacă rezişti o dată, dacă rezişti şi a doua oară te vaccinezi şi ceea ce nu te omoară, te face şi mai puternic. De laude, de ode, de şmecheria născută pe bani publici, de aceste lucruri nu te poţi apăra. Chiar şi orgoliul celor mai puternici este flatat. Chiar şi conştiinţele cele mai treze se lasă furate de laudele pe care nu le merită şi de şmecherie. Îl felicit încă odată pe Ion Novăcescu. Mă bucur foarte mult pentru el şi mă bucur şi pentru că e o victorie a generaţiei mele. În acelaşi timp este o victorie de conştiinţă.


Autor: Ion Novacescu. Vizualizări: 1047. Comentarii: 0. Punctaj: 9.
Votează articolul


Listeaza articolul Trimite articolul pe mail Trimite articolul prin Yahoo! Messenger
TAG-uri: Vasile Dancu  Linsajul mediatic  carte  Ion Novacescu  Gaudeamus  Cluj  2013  
Vezi toate articolele din Special.
 
 
 
Comentariile cititorilor

 
Adaugă tu primul comentariu la acest articol !
 
Nume utilizator:
Parola:
Autentificare
Recuperare Parolă
Cont Nou

Promo
LINSAJUL MEDIATIC SI MANAGEMENTUL POLITIC AL LUI BRATIANU. DOUA CARTI ESENTIALE PENTRU TINE

Cărțile:

Ion I.C. Brătianu. Concepție și management politic, Editura Eikon, Cluj Napoca, 2011, 410 p. si:

 Linsajul mediatic în politica românească [...]


Talkshow online
Radio Napoca fm Cluj - 102,2 fm


Descarca-te!

Ai o problema ?

Copyright © 2018 Fundatia Armonia. Toate drepturile rezervate.
Home     Despre Mine     Contact     Forum     Publicitate     Termeni și Condiţii
made by EIKON