[x] Închide căutarea
  Caută în categoria   Caută Autentificare

Prima pagina
Special
Forum
Newsletter
Sondaje
Cand credeti ca se va rezolva criza gunoaielor din Cluj Napoca?

  In timp util.
  Până la sfârșitul anului 2015.
  Până la mijlocul anului 2016.
  În doi ani.
  În mai mulți ani

Votează   |   Vezi rezultate

Concurs
concurs

Concursul este suspendat, momentan.

 
HOME
CĂUTARE
ARHIVĂ
DESPRE MINE
CONTACT
PUBLICITATE

inchide
Vezi toate articolele din Special.
 
19.11.2011
  Ipoteza socanta privind posibila tentativa de influentare a lui Number One

Ipoteza socanta lansata astazi, la "A IV-a Putere" , in cel de-al treilea episod al anchetei jurnalistice " Cine-i Marele Rechin al coruptiei la Cluj?, de catre reporterul special Mihai Soica, care sustine ca discutia telefonica, redata in cuprinsul Incheierii Penale, prin care a fost arestat preventiv primarul Sorin Apostu, dintre inculpatul Calin Stoia si un anume B. (identificat de ziarist ca fiind un anume Bujor, functionar de rang inalt, declarat incompatibil) s-ar referi la lucrari executate in judetul Cluj si nu in judetul Arges, asa cum toata presa locala si nationala a titrat pina cum. Mihai Soica a prezentat propria sa ancheta jurnalistica, - mai degraba o ipoteza de lucru - ca ar fi vorba despre lucrari executate de o firma din Prahova, pe drumul judetean din zona Baisoara, lucrari care ar fi costat cca. 600.000 lei noi.

M. Soica a prezentat o adresa oficiala, semnata de prefectul Fl. Stamatian si presedintele CJ Cluj, Alin Tise, in baza careia s-au cerut si s-au alocat din fondul de rezerva al guvernului 2,5 milioane de lei, pentru remedierea calamitatilor produse in judetul Cluj, in perioada iunie-iulie 2009. Reporterul special al Evenimentului Zilei a mai sustinut ca in convorbirea interceptata de procurori nu ar fi vorba de euro, ci de lei si ca cheia dezvaluirii identitatii persoanei /persoanelor care ar fi urmat sa intervina pentru virarea de la guvern a banilor pentru lucrarile efectuate este inserata in alte interceptari existente la dosar. Pentru acuratete, precizez ca in discutia dintre Stoia si B.  se face referire la o persoana care nu se da jos din pat pentru 50.000 de euro spaga si ca suma minima este de 10 %, pentru ca asa se obisnuieste; rezultand, in final, o spaga de 100.000 de euro pentru interventia la necunoscutul " Number One" pentru a se vira banii cuveniti firmei care a execuatat lucrarea.

La randul meu, am relevat cu insistenta faptul ca ipoteza reporterului Mihai Soica are cateva nepotriviri evidente, dintre care cele mai relevante sunt:

1. suma despre care se face referire in discutia interceptata dintre cei doi este de 1 milion de euro, iar la lucrarea de la Baisoara e vorba de o plata de 600.000 lei.

2.  Apoi, nu exista probe si referiri precise (inclusiv in interceptarea telefonica) pe baza carora sa se concluzioneze ca ar fi vorba de lucrari in judetul Cluj si nu in Arges, asa cum toata media a titrat. Mai mult, premierul Emil Boc a precizat ca ar fi vorba de lucrari la o primarie din judetul Arges. Eu am mai mentionat, din precizarile premierului, facute la Radio Romania Actualitati,vineri, ca dansul nu a facut si nu tolereaza practici oneroase de alocare a banilor publici din fondul de rezerva, ca cele descrise in convorbirea interceptata, si ca nu a aprobat niciun leu catre acea Primarie din judetul Arges.

3.Adresa prezentata in emisiune, a Prefecturii si Consiliului Judetean Cluj nu indica nici o lucrare anume si nu poate constitui o proba ca banii ar fi fost alocati oneros sau ca ar fi fost "zeciuiti" cu spaga de 10 %.

4. Directorul RAADPP Cluj, Mircea Avram, m-a sunat imediat dupa emisiune sa-mi spuna ca intr-adevar firma din Prahova a executat acele lucrari, insa plata a fost efectuata la timp, asa ca nu era nevoie de nici o interventie la nivel inalt si ca luni va fi dat publicitatii un comunicat de presa.

La randul sau, reprezentantul PDL Cluj in aceasta emisiune, Al. Coroian (prim-vicepresedinte) a catalogat drept o constructie jurnalistica fara niciun temei sau proba ipoteza prezentata de Mihai Soica, afirmand ca este incorect jurnalistic demersul meu jurnalistic si al lui Mihai Soica de a indrepta privirile opiniei publice catre o anumita persoana, pentru a-l identifica pe Number One. Mihai Soica a contr-atacat spunand ca tot ceea ce s-a afirmat in cele doua episoade ale anchetei de la A IV-a Putere s-a adeverit si ca timpul va confirma sau nu ipoteza sa. Eu am spus, ca eu, cel putin, am respectat cu strictete normele jurnalistice si ale prezumtiei de nevinovatie. Apoi, am mai spus ca, pastrand proportiile, exista o asemanare intre cazul Watergate si dosarul coruptiei de la Cluj si ca ne putem astepta ca dezvaluirile facute de presa sa conduca la acelasi deznodamant politic. In final, am mai spus ca un ziarist de investigatie merge intotdeauna descult pe cioburi de sticla si de multe ori se intampla ca ipotezele sale sa fie eronate, important e sa-si recunoasca greseala sau, dimpotriva, sa continue investigatia sa pina la relevare adevarului, pe care sa-l prezinte opiniei publice.
Autor: Ion Novacescu. Vizualizări: 1215. Comentarii: 0. Punctaj: 35.
Votează articolul


Listeaza articolul Trimite articolul pe mail Trimite articolul prin Yahoo! Messenger
TAG-uri: Marele Rechin  Cluj  coruptie  Apostu  Number One  Calin Stoia  
Vezi toate articolele din Special.
 
 
 
Comentariile cititorilor

 
Adaugă tu primul comentariu la acest articol !
 
Nume utilizator:
Parola:
Autentificare
Recuperare Parolă
Cont Nou

Promo
LINSAJUL MEDIATIC SI MANAGEMENTUL POLITIC AL LUI BRATIANU. DOUA CARTI ESENTIALE PENTRU TINE

Cărțile:

Ion I.C. Brătianu. Concepție și management politic, Editura Eikon, Cluj Napoca, 2011, 410 p. si:

 Linsajul mediatic în politica românească [...]


Talkshow online
Radio Napoca fm Cluj - 102,2 fm


Descarca-te!

Ai o problema ?

Copyright © 2018 Fundatia Armonia. Toate drepturile rezervate.
Home     Despre Mine     Contact     Forum     Publicitate     Termeni și Condiţii
made by EIKON