[x] Închide căutarea
  Caută în categoria   Caută Autentificare

Prima pagina
Special
Forum
Newsletter
Sondaje
Cand credeti ca se va rezolva criza gunoaielor din Cluj Napoca?

  In timp util.
  Până la sfârșitul anului 2015.
  Până la mijlocul anului 2016.
  În doi ani.
  În mai mulți ani

Votează   |   Vezi rezultate

Concurs
concurs

Concursul este suspendat, momentan.

 
HOME
CĂUTARE
ARHIVĂ
DESPRE MINE
CONTACT
PUBLICITATE

inchide
Vezi toate articolele din Politica.
 
03.03.2010
  Exclusivitate: Parlamentarii - Fii Risipitori ai Romaniei

Continuand demersul efectutat de InfoPrompt la mijlocul anului 2009, cand v-am prezentat evidenta cheltuielilor facute de parlamentarii clujeni in primele sapte luni ale anului de criza 2009, (vezi: http://www.infoprompt.ro/articole/polemici-scandal/EXCLUSIVITATE-Cheltuielile-facute-de-senatorii-si-deputatii-clujeni-din-banii-contribuabililor-172/ ) suntem in masura sa va aducem in fata ochilor o noua dezvaluire socanta din care reiese limpede faptul ca noua din cei 10 deputati clujeni sunt printre cei mai risipitori alesi ai neamului. Desi ne propovaduiesc tuturor lectii despre nevoia de a strange cureaua, deputatii de Cluj nu s-au simtit sa fie solidari si in fapte cu restul cetatenilor contribuabili care le platesc luna de la luna enormele facturi de intretinere.

Este stupefiant faptul ca in timp ce milioane de romani sunt nevoiti sa supravietuiasca ei si familiile lor lunar cu venituri ce nu depasesc 1000 de lei, parlamentarii clujeni isi permit sa cheltuie 7400 de lei pentru transportul lor in tara sau 6400 de lei pentru cumpararea unor materiale de intretinere, a caroror detaliere nu putem sa o facem intrucat are un caracter confidential in evidentele Camerei Deputatilor, nefiind adusa la cunostinta contribuabililor.

Benzina consumata cat un tanc de-al lui Romel?

La fel de confuz este si capitolul de cheltuieli facute lunar de catre deputatii clujeni pentru transportul lor in teritoriu, si ne poate provoca la tot felul de concluzii interesante. Acest capitol nu este defalcat pe tipuri de costuri si de aceea nu stim daca sunt contabilizate doar bonurile cu carburantul consumat lunar de masina de serviciu a deputatilor. Desi suntem ispititi de un calcul de genul cati litri de motorina/benzina poti cumpara si consuma intr-o luna daca ai decontat 7400 de lei, ne abtinem intrucat concluzia ar fi aberanta si ar sugera ca un deputat clujean se deplaseaza in teritoriu cu un tanc ce consuma lunar cca 1950 de litri de combustibil. Ne stapanim intrucat, spre comparatie istorica, cu o asemenea cantitate de benzina un tanc Panzer din celebra Divizie Fantoma a lui Romel a strabatut toata Franta pina la Dunkerque, purtand in tot acest timp lupte grele cu inamicul. Avand in vedere rezultatele oficiale ale referendumului din decembrie 2009, conform caruia in proportie de 86 % romanii doresc ferm reducerea numarului de parlamentari si, implicit a costurilor generate de intretinerea acestora suportate din taxele si impozitele contribuabililor, am completat ampla analiza a devizelor de cheltuieli pe care alesii clujenilor le-au depus in ultimele cinci luni ale anului 2009, la contabilitatea Camerei Deputatilor. Mentionam ca in aceasta perioada criza economico-financiara s-a adancit in Romania si ca in ultimele doua trimestre recesiunea s-a agravat iar privatiunile si nenorocirile pe care criza le-a generat i-au afectat pe toti romanii, indiferent ca sunt angajati la stat sau la privat. In acest context, analiza tabelelor cu capitole de cheltuieli ale deputatilor clujeni sugereaza o  crunta realitate, si anume ca parlamentarii traiesc intr-o cu totul alta lume decat cea a muritorilor de rand care abia pot sa-si asigure traiul si sa puna painea pe masa familiilor lor. Dupa cum s-a precizat si in prima dezvaluire facuta, noi am realizat aceasta analiza nu in scopul de a contribui la discreditarea parlamentarilor si a parlamentarismului romanesc, ci doar in intentia de a-i trage de maneca pe alesii nostri si a-i determina sa fie si ei solidari in cumpatare si sacrificii in aceasta perioada de cumplita criza economica. Cititi si trageti singuri o concluzie!

Topurile Tupeului 

Analiza fiselor de decont depuse de parlamentarii clujeni, la contabilitatea Camerei Deputatilor, pentru lunile august – decembrie 2009, ne prezinta doua topuri inedite si pline de semnificatii pentru contribuabilii clujeni. Astfel, avem mai multe clasamente, pe tipuri de cheltuieli, si, spre „cinstea” lor, deputatii clujeni au reusit sa urce stacheta cheltuielilor intr-un TOP al CELOR MAI MARI CHELTUIELI LUNARE decontate si un TOP al CELOR MAI CHELTUITORI DEPUTATI  in lunile august-decembrie 2009, in plina criza si austeritate in Romania.
In TOPUL CHELTUIELILOR LUNARE, cel mai risipitor/cheltuitor deputat clujean,  este, pe locul intai,... culmea!, un parlamentar al opozitiei, respectiv Horea Uioreanu, care in octombrie 2009, a decontat cheltuieli in valoarea de 32.109 lei ( Salariu = 7643 lei; diurne =3600 lei; cazare in Bucuresti =  8680 lei; cazare in strainatate =  4750; transport in tara = 7001 lei si telefon mobil = 570 lei ). Mentionam ca in acest top al cheltuielilor nu sunt inserate costurile suportate de contribuabili cu intretinerea biroului unui parlamentar, ci doar costurile directe pe care platitorii de taxe si impozite le achita in urma activitatii celor zece cetateni alesi in noiembrie 2008 sa stea patru ani in fotoliile Camerei Deputatilor. Precizam ca in medie contribuabilii clujeni achita lunar un cost de 11.000 de lei pentru intretinerea unui birou parlamentari. Din aceasta suma, mai mult de jumatate o reprezinta plata angajatilor biroului parlamentar iar cealalta jumatate din bani se cheltuie pentru cumpararea a diverse materiale de intretinere.  Pe locul doi in TOPUL CHELTUIELILOR LUNARE se afla deputatul PD-L, Petru Calian, care a reusit sa cheltuiasca, in septembrie 2009, 32.055 lei. Evidenta cheltuielilor deputatului Calian este urmatoarea: Salariu = 7643 lei; diurne =4100 lei; cazare in Bucuresti =  8400 lei; cazare in strainatate =  4594; transport in tara = 5750 lei, cheltuieli in strainatate = 1378 si telefon mobil = 66 lei ). Pe locul trei in top se plaseaza, in mod paradoxal pentru noi, sindicalistul Mircea Giurgiu, deputat PD-L. In august 2009 ( in luna vacantei si concediilor ), deputatul a cheltuit  aproape 30.000 lei ( salariul = 6994 lei; diurne =3200; cazare in Bucuresti = 9027; transport in teritoriu =  5532 lei; tel. = 66 lei.). Locul patru este ocupat de... acelasi deputat PD-L, Petru Calian, care in septembrie 2009 a cheltuit 27.461 lei ( Salariul = 7643 lei; diurne = 4100 lei; cazare in Bucuresti = 8400 lei; cazare in strainatate = 4594 lei; transport in tara = 5750; cheltuieli in strainatate = 1378; tel. mobil = 66 lei ). In acest top, pe locul cinci se afla deputatul PSD, Cornel Itu, care in octombrie 2009 a cheltuit 26.536 lei si pe sase este deputatul independent Vasile Soporan, care in septembrie 2009 a cheltuit 26.500 lei. Restul deputatilor clujeni, adica: Adrian Gurzau ( PD-L), Itu Cornel ( PSD), Mate Andras Levente ( UDMR), Palfy Mozes (UDMR), Pop Virgil (PNL) si Vasile Soporan (independent) au cheltuit lunar, in medie, intre 22.000 si 25.000 de lei.

Buda Cumpatatul !!! Nu si la telefon.

 In Topul cheltuielilor lunare, deputatul Daniel Buda ( PD-L ) a facut cea mai mica risipa in fiecare din ultimele cinci luni ale anului 2009. Astfel, pe contribuabili intretinerea deputatului PD-L i-a costat, in medie ( in perioada august – decembrie 2009 ) cca. 15.000 lei pe luna. In principal, acest cost mai mic suportat de platitorii de taxe si impozite se datoreaza facturii lunare de 3000 de lei pentru cazare in Bucuresti a deputatului Buda, in timp ce restul colegilor sai au cheltuit cca. 9000 de lei pe luna pentru cazare. De asemenea, acesta a cheltuit lunar mai putini bani pentru transportul sau prin tara dar si pentru achizitionarea materialelor pentru biroul sau. Nu in ultimul rand, deputatul Buda, a evitat sa deconteze diurne si note de plata pentru deplasarile facute. Cert este ca dezvaluirile facute in urma cu circa opt luni, referitoare la facturile enorme pe care contribuabilii le achitau pentru convorbirile depuatului Buda la telefonul mobil au avut efect nu numai la acest capitol de cheltuieli, ci si la celelalte. Totusi, per total, in anul 2009, deputatul Buda a cheltuit 5400 lei vorbind la mobil. In schimb, colegii sai din PD-L, care reprezinta municipiul Cluj Napoca in Camera Deputatilor, respectiv: Petru Calian, Adrian Gurzau si Mircea Giurgiu, sunt fruntasi in toate topurile cu cheltuieli din banii contribuabililor.

Deputatul Gurzau – de la saracie lucie la risipa din „punga larga” a contribuabililor

Este semnificativ faptul ca „tanara speranta” a politicii clujene, respectiv deputatul Adrian Gurzau, care, inainte de a ajunge deputat, uimea si induiosa opinia publica prin declaratiile de avere depuse si din precizarile publice facute conform carora avea lunar doar un venit de cca 700 de lei, a ajuns, in postura de deputat sa cheltuie sume considerabile din banii contribuabililor pentru inretinerea sa. Astfel, deputatul Gurzau a cheltuit lunar cele mai mari sume pentru achizitionarea unor materiale de intretinere nedefinite. Din evidentele contabile ale Camerei Deputatilor reiese ca platitorii de taxe si impozite au investit in septembrie 2009, in tanara speranta a noii generatii asteptate de politicieni, 6217 lei pentru a-i asigura materialele de intretinere necesare. Pe care, subliniem inca odata, nu vi le putem detalia. Investitia publica a crescut la 6473 lei in oct. 2009. In nov. 2009 a cheltuit 4910 lei si... culmea!, in decembrie 2009, cand a fost in vacanta a reusit sa cheltuiasca pentru cel mai mult dintre toti deputatii clujeni, adica 4256 lei. Pentru a avea o imagine comparativa, e suficient sa va spunem ca seful sau de organizatie, deputatul Daniel Buda a cheltuit in decembrie pentru materiale de intretinere suma de 1065 de lei, Itu Cornel ( PSD) a cheltuit 1182 de lei iar Pop Virgil ( PNL) 1778 de lei. De altfel, „ punga sparta” a deputatului Gurzau cu banii contribuabililor este relevata si de evidenta contabila a lunii august cand, la fel, deputatii au fost toata luna in vacanta iar costul suportat cu transportul lor prin tara trebuia sa fie unul mai mic. Nu si in cazul deputatului care a cheltuit aproape 4200 de lei pentru transportul sau prin tara. Cei drept, o suma mai mare a cheltuit deputatul-sindicalist, Mircea Giurgiu, respectiv peste 5500 lei. Pentru comparatie, precizam ca in aceeasi luna, deputatul UDMR, Mate Andrei Levente a cheltuit doar 477 de lei, Itu Cornel ( PSD ) 910 lei iar PNL-istul Pop Virgil, 1121 lei.

Marele sindicalist-excursionist Giurgiu

Stationand la acest capitol de cheltuieli pe primul loc se situeaza deputatul PD-L Mircea Giurgiu care in septembrie 2009 a decontat 7400 lei pentru transportul sau in tara. Aceasta este cea mai mare suma cheltuita de un parlamentar clujean pentru transport, in cele cinci luni monitorizate. O suma apropiata, de 7000 lei, si tot pentru transportul lor prin tara, au cheltuit fiecare, in octombrie 2009, deputatul PSD Cornel Itu si PNL, Horea Uioreanu. Este semnificativ faptul ca nici in luna lui Mos Nicolae si a Craciunului, cand parlamentarii si-au luat vacanta, deputatul Giurgiu nu si-a gasit odihna, cheltuind peste 31 de milioane lei vechi pentru transportul sau prin tara, fiind depasit la acest capitol doar de independentul deputat, Vasile Soporan, care a cheltuit aproape 42 de milioane lei vechi pentru transport. Cheltuieli facute din bani publici de catre deputati pentru transportul in teritoriu are cele mai putine explicatii in luna decembrie 2009, cand parlamentarii s-au aflat in vacanta in cea mai mare parte a lunii. Cea mai mare suma a fost cheltuita pentru transportul sau, in decembrie, de catre Vasile Soporan ( = 4200 lei ), urmat de catre Mircea Giurgiu ( = 3145 lei) , Adrian Gurzau ( = 3143 lei ) si Horea Uioreanu ( = 3142 lei ). Cei mai putini bani pentru transport in decembrie i-a cheltuit Petru Calian ( = 1043 lei)

TOPUL CHELTUIELILOR CU BIROURILE PARLAMENTARE

Dupa cum am mai precizat mai sus, contribuabilii achita lunar si o consistenta factura generata de intretinerea unui birou parlamentar, aici intrand costurile cu salariile angajatilor, chiria si achizitia de materiale de intretinere. Avand in vedere doar singurul cost care poate fi redus de un parlamentar, respectiv cheltuielile facute cu materialele de intretinere, am intocmit si aici un top care a ainsumat factura totala pentru lunile septembrie-decembrie 2009. Neavand o evidenta transparenta a materialelor de intretinere pe care le foloseste un parlamentar am presupus ca acestea sunt consumabile, cum ar fi: hartia xerox, pixuri, creioane, cafea, ceai, sucuri, hartie igienica, etc, insa pot fi si alte tipuri de materiale. Ei bine, pe primul loc la achizitia de asemenea materiale este deputatul independent Vasile Soporan care in ultimele cinci luni a cumparat materiale de 19.217 lei. Pe locul doi este „ tanara speranta” Gurzau care a cheltuit 18856 lei, intrecandu-i pe deputatii Uiorean ( 17.626 lei ) si Giurgiu (17443 lei ). Aceste costuri sunt aberante si imposibil de suportat si pentru o firma medie, cu cel putin 30 de angajati, darmite pentru un birou parlamentar cu maxim doi angajati plus deputatul.
In concluzie, aceasta analiza ampla ne sugereaza trista concluzie ca alesii nostri au putin interes pentru cheltuirea cumpatata a banilor contribuabililor si ca in continuare, in viata politica romaneasca, e cale lunga de la vorba la fapta politicianului.

Up Date: Apropo de factura uriasa a deputatului Daniel Buda pentru telefonul mobil, in cursul anului trecut, platita din banii contribuabililor, merita sa spunem ca aceasta e modesta in comparatie cu a altor coledgi deputati. Astfel, cei mai multi bani in 2009 pentru convorbiri la mobili i-a cheltuit deputatul PNL, Relu Fenechiu , respectiv 15306 lei. Pe locul doi se afla deputatul PD-L, Oltean Ioan, care a cheltuit 13.417 lei, urmat de PSD-istul Zgonea Valeriu, care a cheltuit 12.609 lei pentru telefon. O suma la fel de aberanta a cheltuit in 2009 si deputatul UDMR, Borbély László, respectiv 11.211 lei. Astept comentariile voastre.  (Preluarea acestei exclusivitati este posibila doar cu citarea corecta a sursei, respectiv: www.novacescu.ro)
Ion Novacescu
Autor: Ion Novacescu. Vizualizări: 2885. Comentarii: 3. Punctaj: 59.
Votează articolul


Listeaza articolul Trimite articolul pe mail Trimite articolul prin Yahoo! Messenger
TAG-uri: Cheltuieli  parlamentari  2009  Cluj  
Vezi toate articolele din Politica.
 
 
 
Comentariile cititorilor

 
Ai curaj, sper din tot sufletul sa poti face ceva, ceva insemnand o trezire din amortirea acestei natii, parca adormita cu morfina minciunilor si nesimtirii crase a celor pe care-i avem drept conducatori.Citesc si recitesc articolul, si, dupa un indemn al lui Rares Bogdan, de pe blogul caruia am aflat despre articol, injur cu naduf, sofereste, asa cum nu-i sta bine unei doamne . Am vazut un comentariu, cum ca ar trebui batuti parlamentarii. Personal, i-as impusca!
Trimis de Claudia la 13.03.2010 13:53:52
 
 
Ar trebui facut un camin pt astia la Bucuresti daca tot stau asa de mult si scump. Din banii astia una-doua ar fi gata si atunci macar se termina hotia cu cazare.
Trimis de Foni la 05.03.2010 09:01:29
 
 
si eu vreau sa ajung deputat ............cum se ajunge???????????cu munca cinstita nu prea o duc bine
Trimis de Ciubotaru la 05.03.2010 09:00:53
 
Nume utilizator:
Parola:
Autentificare
Recuperare Parolă
Cont Nou

Promo
LINSAJUL MEDIATIC SI MANAGEMENTUL POLITIC AL LUI BRATIANU. DOUA CARTI ESENTIALE PENTRU TINE

Cărțile:

Ion I.C. Brătianu. Concepție și management politic, Editura Eikon, Cluj Napoca, 2011, 410 p. si:

 Linsajul mediatic în politica românească [...]


Talkshow online
Radio Napoca fm Cluj - 102,2 fm


Descarca-te!

Ai o problema ?

Copyright © 2018 Fundatia Armonia. Toate drepturile rezervate.
Home     Despre Mine     Contact     Forum     Publicitate     Termeni și Condiţii
made by EIKON