[x] Închide căutarea
  Caută în categoria   Caută Autentificare

Prima pagina
Special
Forum
Newsletter
Sondaje
Cand credeti ca se va rezolva criza gunoaielor din Cluj Napoca?

  In timp util.
  Până la sfârșitul anului 2015.
  Până la mijlocul anului 2016.
  În doi ani.
  În mai mulți ani

Votează   |   Vezi rezultate

Concurs
concurs

Concursul este suspendat, momentan.

 
HOME
CĂUTARE
ARHIVĂ
DESPRE MINE
CONTACT
PUBLICITATE

inchide
Vezi toate articolele din Polemici Scandal.
 
01.08.2013
  Clujeni versus Vinituri la Beraria Culturala

Miercuri, 31 iulie, a fost cea de-a şasea dezbatere la Berăria Culturală: "Cluj versus Napoca. Clujeni vs. Vinituri", dezbatere-eveniment care a umplut berăria până la refuz şi la care şi-au adus contribuţia o pleiadă de invitaţi remarcabili ai vieţii publice clujene, alături de un public ales. Majoritari au fost viniturile. Si-n alesul public si printre invitatii de seama: judecatorul Vasile Grunea (la microfon), Ekstein Kovacs Peter, Radu Moisin, Ciprian Paun, Ioan Hosu si Florin Danciu (vezi galeria foto).

Pentru cei care nu știu ce-i aceia „Vinitură”, atunci le spun că este porecla data de așa-ziși clujeni băștinași celor stabiliti în acest oraș și veniți de pe alte meleaguri. Această pecete este rodul istoriei transilvănene şi, poate, al unei propagande și atitudini față de străini, care-și are una din rădăcini în acel exclusivist și extremist concept al națiunilor recepte și dominante ale Transilvaniei și în neprimirea, în interiorul zidurilor, a națiunii tolerate. Adică, a românilor. Însă, din rostirile tuturor celor care au vorbit (şi vă asigur că au luat cuvântul peste 30 de oameni) a fost transmis un mesaj de toleranţă şi unitate. După cum arată şi imaginile din galeria foto cu români şi maghiari, cu Clujeni şi "Vinituri", amestecaţi şi, până la urmă, nedeosebiţi unii de alţii prin vreo pecete a superiorităţii, ori prin vreun stigmat al inferiorităţii, spiritul de multiculturalitate a dominat seara. Cu toţii, cred, au fost încântaţi, la Berăria Culturală, că pot bea împreună o bere şi împărtăşii o idee sau purta o polemică. Toate, într-un scop comun: de a ne face viaţa un pic mai plăcută şi mai relaxată, aici la Cluj.

Atmosfera s-a încins, rotuşi, când poetul Ioan Muresan şi scriitorul Dan Trif au însemnat cu fierul roşu ipocrizia clujeana si au facut elogiul nebuniei. Ei au susţinut că Clujul are nevoie de un cult al frumoşilor nebuni si al nebuniei artistice, care sa salveze de la pierzanie acest oras sufocat de istorism, preţiozitate, ipocrizie si "băţoşenie". În acest sens, Nea Muri a citit Proclamaţia pentru facerea la Cluj a statuiei lui Lulu. Frumosul şi Iubitul Om cu mintea de copila al Clujului. Ardoarea cu care Poetul si-a susţinut propunerea cred că l-a făcut pe jurnalistul Golby Ionut Alin (cu ochelarii-n mână) să se frece la ochi iar pe informaticianul Ovidiu Filip sa ia o gura de bere. S-a ajuns pina acolo încât cineva a avansat ideea ca să se boteze aeroportul cu numele lui Lulu. Noroc de vigilenţa judecătorului Grunea, obişnuit cu petiţiile ghiduşe, că ne-a remintit că altcineva ne-a luat-o înainte şi că există aeroportul Honolulu. 

Bancherul Iosif Pop ne-a adus cu picioarele pe pământ, susţinând că dincolo de identitatea noastră etnică, de origine sau orgolii rămân proiectele comune ale Clujului, la care toţi trebuie să punem osul dacă vrem să facem faţă competiţiei naţionale, europene şi internaţionale. Concluzia sa, rece ca gheaţa, le-a pus pe gânduri pe superbele blonde, membre ale Juriului de la Beraria Culturala: Borza Monica şi Bianca Morar. Pe afaceristul Adrian Coroian credem că intervenţia bancherului l-a mulţumit. Scriitorul Dan Trif a protestat, însă, susţinând că mai întâi trebuie să ne vindecăm de ipocrizie şi de băţoşenie, lucru cu care a fost de acord şi consilierul local, Gabriel Mihai Oniga, care a precizat că s-a lecuit de băţoşenia şi superioritatea de a fi clujean în anul cât a stat la Bucureşti. O opinie contrară a avut fostul primar interimar al Clujului, Radu Moisin, care a precizat că Bucureştiul e oraşul ipocriziei şi că clujenii n-ar trebui să se flageleze cu acest stigmat.

În imagini îi mai puteţi vedea o parte dintre cei care au avut rostiri aseară la dezbaterea noastră, de la Beraria Culturala şi care au transmis acelaşi mesaj: IMPORTANT ESTE SĂ FIM OAMENI, înainte de a fi orice altceva. Calitatea de OM e cea care ne defineşte, cu morala, faptele şi idealurile noastre benefice nouă şi comunităţii. Aşa au spus: doctorul Horia Simu, şeful Ambulanţei Cluj, avocatul Mircea Pop, scriitorul Sorin G. Ionescu, jurnalista Ruxandra Hurezean, avocatul Cristi Săvuş şi blogerul George-Florin Feder. În imagine apare şi blogerul Farcas Tiberiu. Apoi, vreau, din respect şi recunostinţă, să-i menţionez pe toţi cei care şi-au adus contribuţia la dezbaterea+eveniment de la Beraria Culturala: "Cluj versus Napoca. Clujeni vs.Vinituri", la care, cu vechiul meu camarad de presă, Florin Danciu, de multe ori ne-am înţeles din priviri ce să comunicăm şi când să tăcem: Vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan, cel care, şi-a lăsat invitaţii acasă, să-l aştepte, ca să vină "un pic" la dezbatere; profesorul de istorie (şi deputatul, no), Radu Zlati, care ne-a dus, prin istoria timpului, de la Clujul de astăzi, până la Pericle; Universitarul Radu Albu-Comanescu, cu al său îndemn european la creaţie şi armonie; Radu Sporiș, preşedintele C.A. al Cluj Arena, "vinitura" care ne-a adus şi 10 bilete la meciul din cupele europene, care au fost oferite publicului; filosoful Ariana Guga, care şi-a mărturisit dragostea pentru Cluj şi toţi oamenii săi; profesorul Ciprian Paun si prietenul sau din Suedia, Paul pe nume, cel care iubeste Clujul atat de mult, incat face saptamanal naveta de la Londra - unde are cabinet, pentru a respira bucuria de a sta si la Cluj; universitarii: Ioan Hosu şi Ciprian Paun; fostul primar, Radu Moisin; Judecatorul hâtru, Vasile Grunea şi avocatul Ekstein Kovacs Petru, amuzat de intervenţiile acestuia; si av Evident, au mai fost şi alţii, al căror prenume doar îl ştiu. Şi VOI, ceilalţi, cărora vă mulţumesc că în toate cele şase ediţii ale Berăriei Culturale aţi făcut ca acest proiect să fie o mândrie a mea, a Fundaţiei Armonia şi a prietenului nostru, regele Ursus. Un gând bun şi o mulţumire pentru prietena şi susţinătoarea noastră, Diana Klusch - Corporate Affairs Director al Ursus. Respectul şi recunoştinţa mea. Tuturor. "Sunt din Cluj şi-mi place!" 
Imaginile au fost surprinsă de: prietenul meu Fotograful şi Meseriaş al clipei, Cosmin Ignat şi de catre Tudor Mircea Avram, de la Cluj-am.ro.

Video-ul ataşat a fost filmat de către echipa de la: http://cluj-am.ro/beraria-culturala-clujeni-si-clujeni/  

Beraria Culturală este un proiect cultural-comunitar al Fundaţiei Armonia susţinut de URSUS.
Autor: Ion Novacescu. Vizualizări: 2696. Comentarii: 0. Punctaj: 54.
Votează articolul


Listeaza articolul Trimite articolul pe mail Trimite articolul prin Yahoo! Messenger
TAG-uri: Beraria Culturala  Ursus  Fundatia Armonia  Cluj  Napoca dezbatere  Clujeni  Vinituri  multiculturalitate  
Vezi toate articolele din Polemici Scandal.
 
 
 
Comentariile cititorilor

 
Adaugă tu primul comentariu la acest articol !
 
Nume utilizator:
Parola:
Autentificare
Recuperare Parolă
Cont Nou

Promo
LINSAJUL MEDIATIC SI MANAGEMENTUL POLITIC AL LUI BRATIANU. DOUA CARTI ESENTIALE PENTRU TINE

Cărțile:

Ion I.C. Brătianu. Concepție și management politic, Editura Eikon, Cluj Napoca, 2011, 410 p. si:

 Linsajul mediatic în politica românească [...]


Talkshow online
Radio Napoca fm Cluj - 102,2 fm


Descarca-te!

Ai o problema ?

Copyright © 2018 Fundatia Armonia. Toate drepturile rezervate.
Home     Despre Mine     Contact     Forum     Publicitate     Termeni și Condiţii
made by EIKON