[x] Închide căutarea
  Caută în categoria   Caută Autentificare

Prima pagina
Special
Forum
Newsletter
Sondaje
Cand credeti ca se va rezolva criza gunoaielor din Cluj Napoca?

  In timp util.
  Până la sfârșitul anului 2015.
  Până la mijlocul anului 2016.
  În doi ani.
  În mai mulți ani

Votează   |   Vezi rezultate

Concurs
concurs

Concursul este suspendat, momentan.

 
HOME
CĂUTARE
ARHIVĂ
DESPRE MINE
CONTACT
PUBLICITATE

inchide
Vezi toate articolele din Eveniment.
 
06.04.2016
  Cluj Napoca - Orasul Livada

I Have a Dream!” este nu doar tulburătoarea rostire a lui Martin Luther King și nume al unor șlagăre celebre, ci și propria noastră trăire. A mea, a ta și a muuultor altora. Dorim să avem ceva, să fim sau pur și simplu să trăim într-o lume mai bună. Cei mai mulți dintre noi visăm și acționăm pentru împlinirea viselor noastre. Așa fac și eu.

În această dimineață, după o campanie de promovare și convingere pe care am început-o în urmă cu 10 ani, primarul Emil Boc a acceptat public lansarea programului comunitar: „Cluj Napoca - Orașul Livadă”, al Fundației Armonia. Prezent în Matinalul de la Realitatea fm Cluj (92,8 fm), prin intermediul unei legături telefonice, întrucât se află la Cracovia, la o reuniune europeană, primarul a acceptat să plantăm primii pomi fructiferi, în cadrul acestui program. Pomii vor prinde rădăcini și vor crește, dăruindu-ne roade, pe un teren dintre blocuri, pe care primarul mi-a spus că eu trebuie să-l caut. Vă asigur că o să-l găsesc. Și tot eu am primit misiunea să cumpăr pomii care urmează să fie plantați. O să cumpăr vișini, meri, cireși, nuci, pruni și peri cu drag! Ca să se prindă. Primarul a acceptat să vină și să sape măcar o groapă. A pomului.

Vreau să subliniez generozitatea lui Emil Boc, care a spus că nu dorește ca lumea să știe de acest proiect ca fiind „Pomii lui Boc”, ci că va pune câte-o plăcuță pe pomi ca să-i boteze: „Vișinii și Cireșii lui Novăcescu”, precum face în programul „Un bebe-un copac”. Evident că Emil Boc a fost ironic cu mine și s-a spălat pe mâini, ca un politician cu experiență. Însă, de promis a promis și a făcut-o public. De acum nu mai poate da înapoi și nici la scăldat. Vom transforma Cluj Napoca în  Orașul Livadă. Și, vă asigur, va fi mai mândru decât Timișoara - orașul florilor ( pe care, apropo, vărul meu, directorul companiei publice de gospodărire îl îngrijește).
Ei, bine! Imaginați-vă Clujul  transformat într-o imensă livadă, având cartierele sale specializate pe un tip de soi de pomi fructiferi. Zic la întâmplare: Zorilor - cartierul cireșilor și al vișinilor; Gheorghieniul - cartierul merilor; Grigorescu - al perilor; Mănașturul - al prunilor sau al nucilor. În sfârșit, va fi cum va voi municipalitatea.
Vedeți-i în fața voastră pe zecile de mii de copii ai Clujului, cărora le schimbăm mentalitatea și-i obișnuim să părăsească ecranul calculatorului pentru a ieși afară, să se urce-n pom ca să guste un fruct. Copiii și nepoții noștri au nevoie de fructe și nu de fast food, chipsuri sau alte otrăvuri chimice. Dar și noi adulții ne-am bucura de roadele pomilor. E un cântec bănățean celebru despre omul bun și pomul copt, la care trecătorul întinde mâna și ia, pentru a se sătura. Românii, de două mii de ani sapă fântâni și plantează pomi fructiferi în fața casei pentru călătorul însetat și înfometat. De 25 de ani, nu mai facem asta, însă acest obicei străbun e scris în codul nostru genetic. Putem să reânvățăm rapid bunele și sănătoasele noastre obiceiuri.Primăria a cheltuit în cei 20 de ani de nefericită tranziție zeci de milioane de euro pentru a planta pomi fără rod în acest frumos oraș. E vremea de acum și a pomilor cu roade. Ne vor face copii mai sănătoși. Nu vom mai cumpăra fructele toxice din import și, FOARTE IMPORTANT, pomii ce-i vom sădi ne vor ajuta să ne schimbăm mentalitatea. Să redevenim ceeea ce am fost. Adică, să fim responsabili și atenți unii cu alții, dar și cu mediul. Să prețuim copacii care ne hrănesc și ne ocrotesc, dându-ne roade și oxigen. Vom învăța să respectăm bunul comun. Să-l îngrijim și să-l prețuim. Vedeți! Cât de multe avantaje vom avea doar dacă vom sădi un pom fructifer. Ce mai stăm?! La treabă! Realitatea fm Cluj și Ziua de Cluj ne sunt parteneri de nădejde. Și nu doar ei.

Bineînțeles că știu că acest program va fi contestat de puturoși și de cârcotașii care spun că pomii cu rod fac mizerie și că ei/ele vor fi nevoiți să calce cu piciorușele prin fructele căzute. Oh, da! Aceasta e o mică problemă, dar nu la fel de mare și de păguboasă precum mizeria pe care aceeași cârtitori o lasă în urma lor în acest oraș. Un răspuns am și pentru ce-i care o să zică că pomii vor fi rupți. Știu. S-a întâmplat de multe ori. Însă noi nu vom ceda. Vom pune alții și-i vom înfrății pe copii cu pomii, ca să aibă grijă unii de alții până când vor fi trainici. La urmă, dar nu în cele din urmă vom fi înjurați că am lansat această idee ACUM, în prag de campanie electorală, ca să-l avantajăm pe primar sau mai știu eu ce tâmpenie scornește mintea unor proști sadea. Ca și cum cei 10 ani de când am publicat prima dată proiectul despre „Livada Maicii Domnului” ar fi 10 zile. Nimic nu m-a oprit în acești 10 ani să visez la Casa noastră frumoasă, Cluj Napoca. Ori, românul - ca și maghiarul și neamțul - știe să-și aranjeze frumos și util gospodăria, iar pomii fructiferi n-au lipsit niciodată. Așadar, să nu ne lipsim nici noi, cei de azi. Să avem încredere! Vom izbândi. Noi, idealiștii suntem mai mulți și noi am schimbat MEREU cursul istoriei.
Autor: Ion Novacescu. Vizualizări: 1175. Comentarii: 0. Punctaj: 65.
Votează articolul


Listeaza articolul Trimite articolul pe mail Trimite articolul prin Yahoo! Messenger
TAG-uri: Clu Napoca  Orasul Livada  Fundatia Armonia  Emil Boc  Realitatea fm Cluj  Ziua de Cluj  pomi fructiferi  
Vezi toate articolele din Eveniment.
 
 
 
Comentariile cititorilor

 
Adaugă tu primul comentariu la acest articol !
 
Nume utilizator:
Parola:
Autentificare
Recuperare Parolă
Cont Nou

Promo
LINSAJUL MEDIATIC SI MANAGEMENTUL POLITIC AL LUI BRATIANU. DOUA CARTI ESENTIALE PENTRU TINE

Cărțile:

Ion I.C. Brătianu. Concepție și management politic, Editura Eikon, Cluj Napoca, 2011, 410 p. si:

 Linsajul mediatic în politica românească [...]


Talkshow online
Radio Napoca fm Cluj - 102,2 fm


Descarca-te!

Ai o problema ?

Copyright © 2018 Fundatia Armonia. Toate drepturile rezervate.
Home     Despre Mine     Contact     Forum     Publicitate     Termeni și Condiţii
made by EIKON