[x] Închide căutarea
  Caută în categoria   Caută Autentificare

Prima pagina
Special
Forum
Newsletter
Sondaje
Cand credeti ca se va rezolva criza gunoaielor din Cluj Napoca?

  In timp util.
  Până la sfârșitul anului 2015.
  Până la mijlocul anului 2016.
  În doi ani.
  În mai mulți ani

Votează   |   Vezi rezultate

Concurs
concurs

Concursul este suspendat, momentan.

 
HOME
CĂUTARE
ARHIVĂ
DESPRE MINE
CONTACT
PUBLICITATE

inchide
Vezi toate articolele din Esec A La Cluj.
 
21.01.2011
  Spitalul de Urgenta- marele tun dat sanatatii din Transilvania

Dupa 16 ani de balbe, prostie, hotie, incompetenta si peste 30 de miliarde lei cheltuiti din buzunarele contribuabililor, Clujul nu are un Spital de Urgenta. Asistenta medicala de urgenta se asigura si astazi la fel ca-n 1989, intr-un spatiu impropriu, aflat la parterul uneia dintre cladirile vechilor clinici din Cluj, de pe strada Clinicilor. Dupa diagnosticare, bolnavul trebuie transportat prin spatiu deschis, indiferent de starea in care se afla, la clinica de specialitate. Proiectul ultramodernului spital de urgenta, care sa asigure un sistem integrat de asistenta pentru bolnavi, initiat in urma cu 16 ani, este cel mai mare esec administrativ al politicienilor clujeni si, nu in ultimul rand, un tun de proportii dat contribuabilului clujean. Proiectul acestui spital a  fost "prioritatea" fiecarei candidat la vreo functie si a tuturor conducatorilor a Directiei de Sanatate Publica de dupa 1990.


Rezultatul este o cladire in paragina, situata la capatul cartierului Manastur. Banii necesari investitiei au fost alocati de la bugetul de stat, prin H.G. nr. 427/1994 s-a aprobat studiul de fezabilitate a obiectivului de investiţii „Spitalul clinic de urgenţă şi centru de investigaţie, diagnostic şi tratament Cluj-Napoca”, judeţul Cluj. In iunie 1995 au inceput lucrarile, constructor fiind firma clujeana TCI. Conform proiectului Spitalul trebuia finalizat in maximum 48 de luni. Cladirea a fost gandita ca una multimodulara, cu un pavilion central din care se desprindeau alte patru pavilioane. La finalizare, in decembrie 1998, spitalul ar fi trebuit sa aiba sase sectii si 210 paturi. In 2003, cand lucrarile au fost oprite, doar cinci din cele opt corpuri de cladire fusesera finalizate. Valoarea initiala a lucrarilor a fost estimata la 9 miliarde lei, dar s-au cheltuit 11 miliarde lei, la cursul din 2003. Suma reactualizata reprezinta astazi circa 30 de miliarde lei vechi. Starea in care a ajuns acum aceasta cladire sugereaza ca cea mai buna solutie de continuare a lucrarilor o reprezinta TNT-ul, adica trinitrotoluen plasat in punctele cheie si detonarea controlata. Evident, se pun cateva intrebari esentiale:
1. De ce a fost oprita o investitie, cand 80% din ea a fost finalizata?
2. De ce a fost parasita si lasata deprecierii aceasta cladire?
3. Cine-si asuma raspunderea pentru proiectarea gresita si costul enorm al acestui esec?
Sa le luam pe rand: In 2003, la solicitarea directorului DSP Cluj, neurochirurgul Stefan Florian, o echipa de evaluatori austrieci si nemti a concluzionat ca proiectul spitalului a fost intocmit gresit. Expertii au sustinut ca functionalitatea cladirii nu corespunde nevoilor unui spital de urgenta modern. Cateva aspecte: Inaltimea proiectata a camerelor n-ar permite nici macar montarea aerului conditionat. Largimea coridoarelor de acces nu permite rotirea unui pat mobil sau a unei targi; ba chiar si accesul pe ambele sensuri a doua targi este anevoios. Acelasi doctor , Stefan Florian a propus transferul cladirii catre Consiliul Judetean, fapt care s-a si produs. Timp de mai multi ani, pina in 2003, nu s-a intamplat nimic, cladirea degradandu-se continuu. In 2006, imobilul a fost transferat la Ministerul Educatiei, condus de Mihail Hardau, care n-a reusit, iata, in 5 ani sa gaseasca o solutie. In acest moment cladirea se afla in administrarea Academiei de  Muzica “Gheorghe Dima”. Acest imobil mai are o problema grava: 2,5 ha din terenul total pe care este amplasata este revendicat in instanta.
De ce a fost lasata prada distrugerii aceasta investitie uriasa? Pentru ca traim in Romania si aceasta este patria nesimtirii si a dispretului politicienilor fata de banii contribuabililor. In plus, aceasta este patria smecherilor si a hotilor care se imbogatesc usor si rapid pe spinarea marii mase de romani nepasatori si puturosi.
Ceea a ce este cu adevarat kafkian in aceasta afacere este ca aceasta ruina este pazita 24 de ore non stop, costurile lunare cu paza fiind de circa 80 de milioane de lei vechi pe luna.
Cine-si asuma raspunderea pentru proiectarea gresita si costul enorm al acestui esec? Evident ca o singura persoana si anume Boul de contribuabil roman, care acum trebuie sa scoata din buzunar inca 120 de milioane de euro pentru construirea unui alt spital de urgenta, pe undeva prin Floresti. La mai mare si... sa traiti cat puteti de bine, ca sa va platiti taxele si impozitele !

Nota: Acest reportaj a fost difuzat, in premiera, sambata, 21 ianuarie 2011, de la ora, 12, in emisiunea:  "A IV-a Putere", pe care o fac la Alpha TV Cluj. 
Autor: Ion Novacescu. Vizualizări: 2181. Comentarii: 1. Punctaj: 30.
Votează articolul


Listeaza articolul Trimite articolul pe mail Trimite articolul prin Yahoo! Messenger
TAG-uri: Transilvania  Spitalul de Urgenta  Cluj  esec  
Vezi toate articolele din Esec A La Cluj.
 
 
 
Comentariile cititorilor

 
novacescu asta seamana cu VINEREANU......
Trimis de prostii la 18.12.2010 11:03:38
 
Nume utilizator:
Parola:
Autentificare
Recuperare Parolă
Cont Nou

Promo
LINSAJUL MEDIATIC SI MANAGEMENTUL POLITIC AL LUI BRATIANU. DOUA CARTI ESENTIALE PENTRU TINE

Cărțile:

Ion I.C. Brătianu. Concepție și management politic, Editura Eikon, Cluj Napoca, 2011, 410 p. si:

 Linsajul mediatic în politica românească [...]


Talkshow online
Radio Napoca fm Cluj - 102,2 fm


Descarca-te!

Ai o problema ?

Copyright © 2018 Fundatia Armonia. Toate drepturile rezervate.
Home     Despre Mine     Contact     Forum     Publicitate     Termeni și Condiţii
made by EIKON