[x] Închide căutarea
  Caută în categoria   Caută Autentificare

Prima pagina
Special
Forum
Newsletter
Sondaje
Cand credeti ca se va rezolva criza gunoaielor din Cluj Napoca?

  In timp util.
  Până la sfârșitul anului 2015.
  Până la mijlocul anului 2016.
  În doi ani.
  În mai mulți ani

Votează   |   Vezi rezultate

Concurs
concurs

Concursul este suspendat, momentan.

 
HOME
CĂUTARE
ARHIVĂ
DESPRE MINE
CONTACT
PUBLICITATE

inchide
Vezi toate articolele din Dezvaluiri.
 
22.11.2010
  Ocolitoarea Clujului. Centura de lut de 200 milioane de euro

Povestea centurii de ocolire a Clujului este una clasică în Pantheonul tranziţiei şi al investiţiilor publice româneşti de după 1989, având o introducere, un cuprins şi , sperăm noi, un final, inimaginabile şi incredibile. Toate părţile acestei poveşti au însă, până acum, 160 de milioane de dramuri de adevăr, toate verificabile prin facturile de plată, în valoare de aproape 160 milioane de euro, prin imagini incredibile surprinse la faţa locului de ochiul rece şi obiectiv al camerei, prin situaţii de lucrări aprobate, prin plăţi efectuate şi, nu în ultimul rând prin declaraţii publice ale oficialilor responsabili. Povestea ocolitoarei începe în 2006, când rivalitatea a doi oameni politici clujeni – Marius Nicoară şi Emil Boc  - i-a hotărât şi soarta.

Mai cu mot decat romanii

În loc să fie construită acolo unde şi strămoşii noştri romani, cei mai pricepuţi constructori de drumuri, ar fi făcut-o, adică paralel cu firul apei, s-a decis să fie construită tăindu-se dealuri, păduri şi râpe. Liberalul Marius Nicoară, care la acel moment era preşedintele Consiliului Judeţean Cluj a propus o ocolitoare care să fie amenajată pe vechiul drum roman care trecea venea de la Potaissa ( Turda) la Napoca ( Cluj) şi care este şi astăzi funcţional, existând un drum judeţean care traversează comunele Tureni, Aiton şi ajunge la Apahida. Această centură presupunea traversarea unor localităţi şi multe expropieri de terenuri, însă Nicoară a susţinut în cadrul unui talk show la Alpha TV Cluj că se înţelese cu primarii acelor comune ca să dea teren la schimb ţăranilor expropiaţi, din cele avute în rezervă. Costul acelei ocolitoare, avansat de liberalul Nicoară era de cca. 35 mil. Euro şi urma să fie finalizată în doi ani.

Au ales o varianta mai scumpa

Pedeliştii, în frunte cu fostul primar al Clujului şi preşedinte al PD, Emil Boc, nu au acceptat această variantă, în principal credem din motive politice, pentru a nu lăsa acest obiectiv de investiţii în patrimoniul simbolic al liberalilor clujeni. Aşa că au ales, cu ajutorul ministrului transporturilor de atunci, Gh. Dobre, un alt traseu. Cei drept mai scurt cu vreo 10 km, care nu presupunea expropieri dar mult, mult mai costisitor şi mai complicat din punctul de vedere al soluţiilor tehnice şi al problemelor de mediu. Deşi liberalul Nicoară s-a dus personal la premierul Tăriceanu pentru a-i cere să intervină şi să blocheze proiectul pedelist, acesta nu a reuşit. În 2006, lucrarea a fost liciatată la 64 de milioane de euro, centura urmând să fie gata în doi ani. Centura a fost împărţită în trei tronsoane, cel mai complicat şi mai greu fiind câştigat, conform paginii web a CNADR din 2006, de către consorţiul italian SC JV Pizzarotti, asociat cu Tirrena Scavi. Proiectantul acestui tronson a fost firma SCDP Consult iar consultantul este firma Search Corporation & Primacons Group. Valoarea licitată a acestei porţiuni de drum de 8,59 km a fost de 44.653.344, 4 Euro. Costul mare se datorează celor trei viaducte, a unui pasaj de nivel şi un nod rutier.

Incompetenta si superficialitate: drum construit pe un teren impropriu

Lucrările au început în 10 octombrie 2006 fără a exista un studiu de fezabilitate serios, un acord al impactului de mediu şi, mai ales, fără a exista un studiu geo-tehnic al structurii solului. Asta, deşi deşi decidenţii politici au fost atenţionaţi de o anchetă, publicată de “Cetăţeanul Clujean”, şi bazată pe un studiu al Facultăţii de Ştiinţa Mediului de la Universitatea Babeş-Bolyai, conform căruia: “prin traseul ales şi prin defrişările care se vor face se va ajunge în câţiva ani la probleme şi consecinţe grave”. Specialiştii acestei facultăţi, dr. Alexandru Bădărău şi dr. Gheorghe Roşian, avertizau că substratul pe care se va aşterne asfaltul este format din argilă şi turbă, că în zonă sunt izvoare de suprafaţă, care vor mări considerabil costurile centurii. Din păcate nu au fost băgaţi în seamă, mai ales când au avertizat că mulţi bani vor fi cheltuiţi abia după inaugurarea centurii, din cauza întreţinerii permanente şi a reparării distrugerilor provocate de alunecări şi de firicelele de apă. Un semnal de alarmă puternic a fost tras de cei doi universitari şi asupra impactului de mediu, generat de masivele defrişări de pădure. Precizăm că până în acest moment au fost defrişate peste 80 de ha de pădure tânără, aflată deasupra Clujului şi cel mai important plămân verde al oraşului.

Mosul si renii invitati de Boc la inaugurea fantoma din 2009

Pe parcursul anilor, povestea centurii de ocolire a Clujului a căpătat aparent coordonatele unui basm ştiinţifico-fantastic, mai ales ca urmare a episodului petrecut la 1 octombrie 2009, când premierul României, dl. Emil Boc, asistat de ministrul transporturilor, Radu Berceanu, l-a invitat pe însuţi renul Rudolph, la inaugurarea oficială, programată a avea loc de Crăciunul acelui an. Invitaţia nu a mai fost valabilă în august 2009, când acelaşi premier, însoţit de acelaşi ministru, au stabilit că inaugurarea va avea loc de Crăciunul lui 2009. Din nefericire pentru cei care tranzitează greu Clujul dar şi pentru cei peste 150.000 de locuitori din cele cinci cartiere clujene, care se confruntă zilnic cu noxele şi zgomotul sutelor de tiruri şi camioane ce trec pe acolo, finalizarea centurii va mai dura mult timp. Unele estimări neoficiale indică cel puţin doi ani. Între timp, costurile investiţiei aproape s-au triplat. În octombrie 2009, Berceanu şi Boc spuneau presei că până la acel moment costul a ajuns la 150 mil. de euro, de la 64 de mil. euro, cu cât a fost licitată. Cert este că în acest moment, este una din cele mai scumpe centuri de ocolire a unei localitati de talia Clujului din toata lumea asta mare, iar costurile vor creşte şi mai mult. Mai ales din cauza alunecărilor de teren şi a firicelelor de apă.

O portiune asfaltata a luat-o la vale. Costuri uriase.

În octombrie, anul acesta, o porţiune de centură de 200 de metri, proaspăt asfaltată, a luat-o la vale, iar acum a fost adusă acolo o firmă austriacă specializată, care pur şi simplu, în ciuda excavaţiilor de zeci de metri adâncime şi a pilonilor montaţi, nu pot stabiliza dealul. Nu avem o evidenţă a costurilor făcute de la momentul octombrie 2009 până astăzi, noiembrie 2010, întrucât transparenţa nu este un punct forte al acestei investiţii publice. O mostră semnificativă în acest sens o reprezintă atitudinea lui teodor Gorcea, directorul de investiţii al Regionalei de Drumuri şi Poduri Cluj, beneficiarul acestei investiţii, care pur şi simplu a plecat sâmbăta trecută din platoul unei emisiuni făcute pe această temă la Alpha TV, fără a da vreo explicaţie, în ciuda insistenţelor realizatorului de a rămâne şi a corecta eventualele informaţii eronate care se vor transmite. Unele estimări neoficiale arată că se vor cheltui încă cel puţin 40 de milioane de euro pentru finalizarea centurii Clujului, ajungându-se la un cost total de 200 de milioane de euro; reamintim: pentru 24 de km de drum.

Ceausescu i-ar fi impuscat?

Nimeni nu poate avansa însă o prognoză, nici măcar comisia specială din minister, care a făcut recent o deplasare la Cluj, specialiştii din minister fiind consternaţi de erorile şi lipsurile din acest proiect. O sursă ne-a declarat că unul din directorii din minister ar fi spus că dacă această situaţie s-ar fi produs pe vremea lui Ceauşescu, în următoarele şase zile ar fi fost toţi trimşi în faţa plutonului de execuţie. Cert este că drumul de asfalt este de o obrăznicie şi de o încăpăţânare incredibilă; pur şi simplu nu vrea să mai înainteze, fiind biruit de firicelele de apă care, la fel ca-n legenda meşterului Manole, fisurează şi dărâmă noaptea, ceea ce zidesc constructorii ziua pe o porţiune de aproape doi km.Ţinând cont de toate acestea, rămâne gustul amar al întrebării: câte obiective s-ar fi putut construi la Cluj sau aiurea în România cu 140 de milioane de euro ? Întrebarea acesta-i pentru nesimţiţii care spun că nu contează cât costă o investiţie publică făcută din banii contribuabililor, important e să se facă. Da, nu contează, pentru că e făcută din banii noştri, ai boilor de contribuabili. Şi nimănui nu-i pasă şi nimeni nu va răspunde. Ş-am încălecat pe-o şa şi v-am spus povestea reală, aşa.

Nota: ancheta noastra a fost preluata de catre ziarul national COTIDIANUL. Vezi: http://www.cotidianul.ro/130073-Ocolitoarea-Clujului-centura-de-pamant-de-200-milioane-de-euro

dar si de catre Foia Transilvana. Vezi: http://www.ftr.ro/ocolitoarea-clujului-centura-de-lut-de-200-milioane-de-euro-45574.php
Autor: Ion Novacescu. Vizualizări: 3111. Comentarii: 5. Punctaj: 49.
Votează articolul


Listeaza articolul Trimite articolul pe mail Trimite articolul prin Yahoo! Messenger
TAG-uri: Centura de ocolire  Cluj  costuri  Boc  Berceanu  
Vezi toate articolele din Dezvaluiri.
 
 
 
Comentariile cititorilor

 
Constiinta civica exista in fiecare dintre noi, exact ca si tumorile canceroase inactive.Ca si parlamentarii sa o puna in aplicare, avem nevoie de un popor mai rebel,in cazul romaniei chiar extrem de agresivi, cu parlamentarii / guvernantii. Nu exista guvernanti care sa faca ceva pentru tara lor,indiferent de tara, daca nu stiu si putin de teama populatiei. Mai mult decat atat: Datorita faptului ca politicienii de la noi, cunosc foarte bine psihologia natiunii,au avut curajul sa intre in politica si de au fost si de nu au fost capabili.Daca eram un popor revoltator,sensibil la orce nelegiuire a politicienilor,oare cati mai furau in stilul barbar in care au furat si cati oare mai intrau in politica ?Felicitari ptr. stilul agresiv si pentru faptul ca iei atitudine, adica iti pasa.
Trimis de Axel Farcas la 07.09.2011 11:35:02
 
 
Din "lutul" din centura si-a facut Pantelimon ( un incompetent si un arogant) 4 case si are conturi de milioane!! Furati linistiti, dragi PD - isti, DNA are grija sa nu patiti nimic !!!! Pentru asat a fost infiintat DNA !
Trimis de un angajat la DRDP la 04.02.2011 08:06:55
 
 
se vede in video ca se foloseste un mastodont de utilaj cu o carota diamantata care face gauri in zidurile de sprijin pt a iesi apa colectata din spatele zidurilor.GRESIT! in mod normal dupa ce se executa zidul,in spatele lui pe o grosime de 20-30 cm se toarna o fundatie in zig-zag pe inaltime si la partea de jos a zig-zagului se monteaza tuburi de scurgere.Aceste tuburi se numesc BARBACANE. Orice constructor de drumuri si poduri stie ce este un barbacan. Pentru detalii cautati pe internet
Trimis de ciobotaru mircea la 27.01.2011 12:40:41
 
 
Multumesc, Marius ca ai citit ancheta si ca ai intrat pe blogul meu; de acum esti informat. Nu mai poti spune ca nu ai stiut. Deci, trebuie sa actionam; sa nu-i mai lasam pe acesti incompetenti si pe acesti talhari sa ne fure viitorul copiilor nostri. Cred ca singura noastra datorie de onoare este sa ne protejam copii de toate esecurile si nenorocirile noastre.
Trimis de Ion Novacescu la 26.11.2010 08:32:21
 
 
felicitari pentru ancheta. greu de digerat situatia, dar si mai greu de acceptat faptul ca responsabilii pentru acesta situatie mai sunt inca in libertate intrebarea ramane: ce trebuie sa facem ca aceste lucruri sa nu se mai intample? Sa ne "rasculam"si sa reinventam ghilotina? Sau sa devenim constienti de faptul ca semenii nostri sunt si ei oameni? un domn de origine franceaza cu afaceri in Romania spunea ca cel mai bun lucru in acesta tara (RO) este faptul ca mizeriile facute de liderii nostri nu il afecteaza, ca doar nu este roman; asa ca se poate concenta 100% pe afaceri si pe viata lui. eu nu mai pot sa privesc la televizor de multa vreme; oare ar trebui sa ma mut in Franta?
Trimis de anghel marius la 25.11.2010 09:52:39
 
Nume utilizator:
Parola:
Autentificare
Recuperare Parolă
Cont Nou

Promo
LINSAJUL MEDIATIC SI MANAGEMENTUL POLITIC AL LUI BRATIANU. DOUA CARTI ESENTIALE PENTRU TINE

Cărțile:

Ion I.C. Brătianu. Concepție și management politic, Editura Eikon, Cluj Napoca, 2011, 410 p. si:

 Linsajul mediatic în politica românească [...]


Talkshow online
Radio Napoca fm Cluj - 102,2 fm


Descarca-te!

Ai o problema ?

Copyright © 2018 Fundatia Armonia. Toate drepturile rezervate.
Home     Despre Mine     Contact     Forum     Publicitate     Termeni și Condiţii
made by EIKON