[x] Închide căutarea
  Caută în categoria   Caută Autentificare

Prima pagina
Special
Forum
Newsletter
Sondaje
Cand credeti ca se va rezolva criza gunoaielor din Cluj Napoca?

  In timp util.
  Până la sfârșitul anului 2015.
  Până la mijlocul anului 2016.
  În doi ani.
  În mai mulți ani

Votează   |   Vezi rezultate

Concurs
concurs

Concursul este suspendat, momentan.

 
HOME
CĂUTARE
ARHIVĂ
DESPRE MINE
CONTACT
PUBLICITATE

inchide
Vezi toate articolele din Dezvaluiri.
 
18.11.2016
  Dan Puric: Se lucreaza intens la uitare. Un rol mare il are licheaua de roman.

Marele actor Dan Puric a vorbit în „Matinalul” Realitatea fm Cluj despre conferința-eveniment: „Glăsuind în neguri”, care va avea loc la Cluj Napoca, joi, 24 noiembrie, de la ora 19, la Cinema Florin Piersic.   Înbeznații ăștia. Parcă cineva a stins lumina în țara asta și am ajuns să ne cunoaștem pipăindu-ne, nemaiavând posibilitatea unei perspective. Un genial fizician german  a spus:„când orizontul unui om se strânge din ce în ce mai mult, adică devine tâmpit, orizontul devine la un punct și acel om zice: uite punctul meu de vedere.” Și atunci, nu poți să judeci un orizont de vedere creștin, cum este al nostru cu, să zicem, un punct de vedere european sau civil al unui nea Panos. Așa că noi devenim puncte, care ne atingem între noi. Așadar, când unuia i se închide orizontul, el devine punct și atunci vine unul și zice: „iată punctul meu de vedere!”. Ia gândiți-vă la punctul de vedere al unui amărât de acolo, din Bruxelles, despre România. Ce știe el despre noi sau despre Croația sau Rusia sau orice țară. Noi trăim acum numai din puncte de vedere și nu din taina existenței noastre. Știți că era bancul ăla extraordinar cu o blondă, în genunchi, în fața unui felinar. O găseșțte polițaiul și o întreabă: „ce faci domnișoară, în genunchi aici, în fața felinarului? Păi am pierdut inelul de logodnă. Și aici l-ați pierdut. Nu, ci printre blocurile de vis a vis, dar aici e lumină.” Așa e și cu ăștia. Ei caută unde li se aprinde lor lumina. Dacă li se aprinde lumina de la Bruxelles, de la Moscova, ori de la Washington acolo caută.


Și intelectualii români de tip dilematic nu caută unde este taina poporului român, acolo unde e misterul său, ci caută acolo unde li se spune. Acolo unde li se aprinde lumină. Ia caută, mă, aici unde-ți spunem noi! Și atunci, să fii român este să ieși din beznă. Să glăsuiești și să aduci lămurire, pentru a avea discernământ.
 Dan Puric își va lansa, în premieră la Cluj, noua sa carte: „Să fii român””
Acesta e un imperativ, întocmai ca imperativul cartezian. Numai că acesta e imperativul purician. Cerem să fii român! Ce înseamnă să fii român? Nu e un act de supraviețuire. Știți că a fost minunea aceea în procesul Memorandiștilor, când Ion Rațiu a zis: „voi discutați aici existența poporului român iar eu vin și vă zic că existența poporului român nu se discută, se afirmă. Ce minune de OM. A fi român - vorba lui Eminescu și a lui Constantin Rădulescu-Motru este o menire. Acesta este un exercițiu de verticalitae și nu de țâfnoșenie din asta provincială, ori regională. E un act de demintate pe care, până la urmă, oricare popor trebuie să-l facă. Pe noi ne interesează afirmarea noastră, care este benefică și pentru alții. Caragiale spunea că avem atât de mult umor, încât îl putem da și la export. Dar noi avem și atât de mulți sfinți și martiri, încât îi putem ajuta și pe alții. Poate că dacă ar face un asemenea import de la noi, ar deveni și ei un pic mai sensibili. Ar mai vărsa și ei o lacrimă, pe când așa sunt uscați de tot felul de pustii din astea conceptuale, fără de Dumnezeu. Vedeți că acum s-a schimbat puțin axa, după alegeriler din America. Au dat-o puțin mai jos cu globalizarea
Pe de altă parte, pe lângă românul autentic, pe lângă matca de autentic și celula impenetrabilă a românismului, pe care o definea Eminescu atât de bine, e de observat „licheaua de român”. Pe care Cioran se întreba atât de bine: „Bă, când s-au născut ăștia?” Tot el dă un răspuns, spând că au apărut mai mult ca sigur în mia aia de ani de invazie. Eminescu avea altă teorie. El zicea că jigodia de român s-a născut după cele trei lovituri fatale în coloana vertebrală a poporului român. Adică, fanarioții, elementul alogeni și acele idei putrede din Occident care ne-au îmbătrânit prematur. Eminescu n-a acuzat Occidentul, ci acele idei putrede. Ca și astăzi, cu ideile corecte politic, dar necinstite. Cel mai grav astăzi este că se lucrează la uitare. Procesele de învățământ, institutele lucrează la ștergerea memoriei. Așa s-a dat ordin de sus, de la comunismul universal, albastru, cu steluțe galbene. Uitați-vă, mă țara! Uitați-vă istoria!”
Actorul și-a încheiat intervenția sa în Matinal, spunând: „Doamne ajută să fim sănătoși la minte și la inimă și să ne întîlnim sănătoși, că deocamdată se poartă contaminarea cu patologii. Ne îmbolnăvim unii pe alții și ne distrugem țara cu propriile mâini.”
O trupă senzațională de dans - „Kid A” - formată din tineri clujeni atât de vii și de talentați, va deschide spectacolul lui Dan Puric, din 24 noiembrie, ora 19, de la Cinema Florin Piersic.

„Glăsuind în neguri” este un eveniment oferit de NTT DATA Romania, desfășurat în cadrul celei de-a 63-a ediții a Berăriei Culturale.

Sponsor: Mobila Dalin.

Acesta este un proiect „Fabrica de Lideri” al Fundației Armonia, susținut de Ursus și finanțat de Municipalitatea clujeană.

Bilete găsiți la Iulius Mall sau Cinema „Florin Piersic”.

Parteneri: PMA Invest, Cluj-AM.RO, Casa de Cultură a Studenţilor Cluj-Napoca, Cinema Florin Piersic, Casino Centru de Cultura Urbana.

Producător: Ion Novăcescu
Consultant: Ilyas Andrea.
Afișul a fost realizat de Ioana Fenesan.

Autor: Ion Novacescu. Vizualizări: 586. Comentarii: 0. Punctaj: 10.
Votează articolul


Listeaza articolul Trimite articolul pe mail Trimite articolul prin Yahoo! Messenger
TAG-uri: Dan Puric  Beraria Culturala  Fabrica de Lideri  Cluj Napoca  Ion Novăcescu  NTT Data România  Primăria Cluj Napoca  Ursus..  
Vezi toate articolele din Dezvaluiri.
 
 
 
Comentariile cititorilor

 
Adaugă tu primul comentariu la acest articol !
 
Nume utilizator:
Parola:
Autentificare
Recuperare Parolă
Cont Nou

Promo
LINSAJUL MEDIATIC SI MANAGEMENTUL POLITIC AL LUI BRATIANU. DOUA CARTI ESENTIALE PENTRU TINE

Cărțile:

Ion I.C. Brătianu. Concepție și management politic, Editura Eikon, Cluj Napoca, 2011, 410 p. si:

 Linsajul mediatic în politica românească [...]


Talkshow online
Radio Napoca fm Cluj - 102,2 fm


Descarca-te!

Ai o problema ?

Copyright © 2018 Fundatia Armonia. Toate drepturile rezervate.
Home     Despre Mine     Contact     Forum     Publicitate     Termeni și Condiţii
made by EIKON